Apple, Mac in programska oprema

To objavo sem želel napisati že kar nekaj časa, a se nikoli nisem spravil do tipkovnice na to temo. Torej Mac uporabnik sem že dobro leto dni. Pred tem sem v glavnini uporabljal, kot večina ljudi, MS Windows in za pisarniško delo MS Office paket.

Zakaj je prišlo do menjave sistema?
Prvi Apple izdelek, ki sem si ga lastil, je bil iPhone. Torej, z drugimi besedami tehnično in estetsko dovršena naprava, katere odliko predstavlja prav operacijski sistem in uporabniška izkušnja, ki je za moje pojme fenomenalna. Vse je tam, kjer mora biti in tudi za neveščega uporabnika vse dokaj enostavno. Tukaj je bil odločilni moment, ker osebno dam ogromno na te dejavnike. Sledila je “raziskava” kako je z vsem tem pri operacijskem sistemu, ki teče na Mac-ih (OS X). Ko sem pregledal, če ima OS X na voljo vse programe, ki jih potrebujem za nemoteno delo (tako osebno, kot poslovno), je bila odločitev na dlani. Roko na srce, sem bil tudi malo že naveličan MS Windows sistema, tako da malo spremembe nikoli ne škodi, kaj ne?

Kater Mac za zamenjavo PCja?
Apple ponuja relativno širok nabor naprav, ki lahko nadomestijo vaš stacionarni PC ali prenosnik. Sam sem se odločil za MacMini-ja, ker mi je njegov form-factor še najbolj odgovarjal (beri: želel sem mini napravo, ki bo ravno pravšnja za manjšo poličko). Na dolgo in široko ne bi razglabljal, ker sem svoj sistem že opisal v objavi “Moj delovni kotiček“.

Programska oprema
Tukaj si bomo pogledali, kaj sem uporabljal in kaj sedaj uporabljam na OS X sistemu.

Microsoft Office paket
Ker sem na dnevni bazah uporabljal Word, Excel, Outlook in še kaj iz Office paketa, sem seveda rabil konkretno alternativo. No, hitro sem jo našel, saj Microsoft razvija tudi Office paket za OS X. Torej alternativa, ki to ni. Super. Celotno paleto Microsoftovih programov za OS X si lahko pogledate tukaj.

Okno v svet (beri: spletni brskalnik)
Nameščen brskalnik na OS X je Safari. Na začetku sem se nekako trudil z uporabo le-tega, a sem na koncu vseeno preklopil na Chrome. Za OS X obstajajo vsi večji spletni brskalniki:

Za tiste, ki si želite IE, hja pač več sreče prihodnjič.

Video in glasba
Primarno sem za ogled video vsebin uporabljal kar VLC, ki obstaja tudi za OS X. Bolj se mi je “zataknilo” pri programu za poslušanje glasbe, kjer sem že od vedno uporabljal Winamp (navada, železna srajca…). OS X ima iTunes, ki je super, a sem se ga moral kar malce navadit (nekoliko preveč obširna zadeva za moje pojme). VOX tudi ni napak.

Adobe paket
Tukaj ni potrebno zgubljati besed, ker je Adobe znan že od vedno za podporo OS X. Photoshop, Dreamweaver in slični so tako na dosegu roke.

IM (instant messaging)
Na Windows platformi sem uporabljal vsakega klienta za posamezen protokol. OS X ima že dodan v osnovi program iChat, ki mi enostavno ni bil OK (čisto subjektivni faktorji). Adium mi je veliko bolj pri srcu. Seveda pa obstaja tako MSN Messenger za OS X, kot tudi Skype različica za OS X.

Ostali uporabni programi
Z OS X ima Mac že kar nekaj programske opreme prednaložene. Spodaj najdete seznam najbolj uporabnih programov (ki jih nisem še omenil):

To bi bilo nekako na “kratko” vse. Če ima pa kdo kakšno vprašanje, pa kar pogumno pod komentarje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.