Prijava na zavod za zaposlovanje

Ker se je moje dosedanje delovno razmerje pred kratkim prekinilo, sem se seveda prijavil na Zavod RS za zaposlovanje. Za vse tiste, ki ste v fazi prijave, bom danes napisal kaj vse potrebujete, da bo postopek nemoten in hiter (tako za vas, kot tudi za referente na zavodu).

1. Kje se moram zglasiti
1.a) Spletna prijava
Preko spletnega portala  poiscidelo.si (potrebujete digitalno potrdilo). Meni osebno preko spletne prijave ni uspelo izvesti postopka prijave, saj sem dobival konstantno napako na strani. Možno da so imeli tisti dan manjše težave, zato sem se odpravil kar osebno do zavoda.

1.b) Na uradu za delo
Na ZRSZ imajo objavljene vse območne službe (kraj in uradne ure), tako da elegantno preko spletne strani poiščite “svojo”. Sam sem šel v Domžale. Priporočam vam, da se odpravite pravočasno (boste hitreje na vrsti in ne boste po nepotrebnem izgubljali časa).  15min pred odprtjem bo čisto ok.

2. Kaj potrebujem (dokazila)

  • Osebni dokument (osebna izkaznica / potni list)
  • Odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki ste jo prejeli s strani bivšega delodajalca
  • Potrdilo o višini plače (na podlagi 61. člena Zakona o urejanju trga dela). Tudi to vam mora dati bivši delodajalec in sicer za 8 zadnjih plač
  • Prijava v evidenco brezposelnih oseb. Obrazec najdete tukaj. Ta obrazec ni nujno potrebno izpolniti predhodno, ampak za hitrejši postopek toplo priporočam
  • Bančno kartico

Vse dokumente imejte fotokopirane, saj boste mogli nekaj le-teh pustiti na zavodu kot dokazila. Sam postopek (ko pridete na vrsto) je sila hiter in enostaven, vsako stvar vam razložijo…če česa ne razumete nujno vprašajte. Sam sem imel s seboj še (brez potrebe, a piše na strani ZRSZ) namero o odpovedi in delovno knjižico. Ko zaključite celoten postopek, boste prejeli prijavo v evidenco brezposelnih oseb in zaposlitveni dnevnik.

3. Naslednji korak (izdelava zaposlitvenega načrta)
Dodeljena vam bo osebna svetovalka ali svetovalec, ki vam bo poskušal prebroditi obdobje do zaposlitve. Tukaj ne bom na dolgo in široko pisal kako poteka, ker je samo pogovor kako najlažje priti do naslednje zaposlitve z nekaj uporabnimi informacijami.  Vse kar potrebujete pri tem koraku je zaposlitveni dnevnik in prijavo v evidenco brezposelnih oseb. Vse ostalo naredi in pojasni svetovalka ali svetovalec.

4. Zdravstveno zavarovanje (dokler ne dobite odločbe s strani zavoda, niste zdravstveno zavarovani)
4.a Priskrbite si obrazec M-1 klik, ali pa ga kupite v knjigarni. V MK stane 40 centov.

Potrebujete še svojo zdravstveno izkaznico in vse uredite na najbližji enoti ZZZS. Dobili boste potrdilo o prijavi in s tem ste uspešno zaključili vse potrebno.

Uspešno iskanje nove zaposlitve!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.