Tor anonimni splet

Pred kratkim sem na twiterju zasledil dobro misel (se ne spomnim kdo je objavil):

Dance like nobody’s watching.
Use Tor like everyone is.

Zanimiva misel kaj ne? Že pred časom sem pisal na temo enkripcije z TrueCrypt. Pred kratkim sem šel raziskovati, kaj točno je Tor (The Onion Router) omrežje. Tor si lahko predstavljamo kot javno privatno omrežje, ki si ga ne lasti nihče. Gremo malo bolje razčlenit tole mojo izjavo.

Kaj je Tor?
TOR
Tor je brezplačna programska oprema in omrežje, ki nas/vas ščiti pred posamezniki/organizacijami, ki bi se rada dokopale do vaših podatkov. Naj bodo to vaše spletne navade ali pa osebni interesi. Torej Tor ščiti vašo anonimnost na spletu. Vsak posameznik z dostopom na splet sporoči kdo je in kje je. S čem? Z IP številko. IP številka je v samem bistvu vaš domači naslov vašega računalnika. Več o IP naslovih si lahko preberete tukaj. Torej brez anonimnosti lahko določeni posamezniki / organizacije zvejo kje, zakaj in s kom ste počeli na spletu. Neprijetna misel kaj ne?

Kako Tor poskrbi za anonimnost?
Tor je omrežje (predvsem) prostovoljnih strežnikov. Torej na enem koncu imamo klienta (to smo mi) in na drugem koncu prejemnika. Prejemnik je lahko oseba (IM pogovori) ali pa recimo spletni strežnik (spletna stran, ki bi si jo želeli pogledati). Tor med to komunikacijo skače po tor strežnik. OK nič posebnega bi rekli. Pa je. Vaš paket prejme prvi tor strežnik (enkripcija je tukaj narejena) in pošlje naključno čez Tor omrežje. Tor strežniki se imenujejo releji. Ko vaš paket potuje čez Tor releje, noben relej ne ve izhodiščne točke (vašega IP) paketa. Pozna samo pot pred sabo in za sabo, med tem pa se spreminjajo enkripcijski ključi. Torej med vsakim skokom se bolje zabriše vaša sled. Vem, da sem napisal splošno, a večini bo tole pojasnilo zadoščalo. :)

Tor omrežje

Ali bo moja vsebina varna?
Ja in ne. Odvisno. Od česa? Od tega kaj pričakujete. Tor omrežje v sami osnovi ni namenjeno temu, da bo vaša vsebina varna in da je nihče ne bo mogel prebrati. Za to so druga orodja, ki sem jih že prej omenjal. Tor bo poskrbel za vašo anonimnost in to je to. Zadnji člen Tor omrežja se imenuje Exit Node. Tukaj se zgodi tisti del dekripcije, da so vaši paketki razumljivi za branje strežniku, ki je destinacija vaše komunikacije. To lahko kdo posluša, lahko ima kdo Node postavljen samo za ta namen. Nikoli ne veš. Torej važno je, da je vsem skupaj jasno, da se podatke potencialno lahko prebira, ne ve pa se kdo jih je poslal. Ravno to je čarovnija Tor omrežja.

Ali ima potem smisel uporabljati Tor omrežje?
Ponovno je tukaj odgovor ja in ne. Osebno ne vidim potrebe, ker sem mnenja, da na spletu ne počnem ničesar, kar bi mi škodovalo. Slovenija zaenkrat še ni policijska država in se nas ne preganja po dolgem in počez za tisto, kar napišemo in javno povemo. Je pa več kot uporabna zadeva za vse represivne države, kjer je anonimnost važna. Nimaš kaj, ljudje so še danes umorjeni zaradi ne-svobode govora. Je pa seveda uporaben za vse tiste, ki bi radi poskrbeli za svojo anonimnost na spletu iz takšnih in drugačnih osebnih razlogov. Nekateri pravijo da je to pravica, drugi pa da je to vaša dolžnost. Odločite se sami.

Kako lahko anonimno uporabljam splet?
Fantje in dekleta so pri Tor skupnosti poskrbeli, da je vse skupaj smešno enostavno. Vse kar morate storiti je to, da naredite “dolpoteg” njihove različice spletnega brskalnika FireFox (Tor Browser) in je vse urejeno. Klik.

Ali je možno ves spletni promet preusmeriti na Tor omrežje in ali si to res želim?
Definitivno. Moja naslednja objava (še ta teden) bo pojasnila kako to lahko naredite, če imate pri roki en predpotopen PC, ki je lahko konstantno priključen na splet (Ubuntu naveza). Hkrati bom pa tudi pojasnil, zakaj si mogoče tega ne želite… :)

Stay tuned…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.