TrueCrypt – zavarujte podatke

Sigurno ste se že znašli pred vprašanjem, kako na najbolj eleganten način lahko zavarujete vaše podatke.

Govorim v primeru, ko izgubite ali pa vam (bolj verjetno) ukradejo vaš prenosnik. Ker svojega večino časa prenašam sem in tja, sem seveda želel poskrbeti, da so vsi moji dokumenti, certifikati, ipd. na varnem v primeru, da pride prenosnik v neprave roke.

Prenosnik z zaščitenim vstopnim geslom npr. v Win7 lahko zaobidemo v cca 30sec, tako da to žal ne zadošča. Rešitev boste našli v TrueCrypt (v nadaljevanju TC). TC vam omogoča, da naredite enkripcijo po meri. Lahko samo določene segmente vašega diska, ali pa kar celotno sistemsko particijo/disk. Slednje sem naredil tudi sam in lahko rečem da v teh dveh mesecih, odkar sem naredil postopek enkripcije sistemskega diska (je edini v prenosniku), nisem imel nobenih težav (počasnejši sistem ali kaj sličnega) in roko na srce se počutim veliko bolj mirnega.

TC pa se bo odlično odrezal pri enkripciji vseh vaših zunanjih naprav. USB ključki in prenosni diski bodo z lahkoto zaščiteni. Super zadeva je ta, da lahko do vseh delov vašega diskovja dostopate kjerkoli, vse kar je potrebno je to, da je na sistemu nameščen program TC.

Da boste hitreje speljali celotno zadevo, sem vam našel za dva najbolj primerna postopka kar vodiče:

– Use TrueCrypt To Encrypt The Whole Windows System

– Encrypt Your USB Flash Drive Using TrueCrypt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.